YALÇIN GÖKÇEBAĞ (d. 1944)

YALÇIN GÖKÇEBAĞ (d. 1944)
Kağıt üzeri pastel, 1982 tarihli, imzalı.
40x55 cm

Isparta-Gönen Öğretmen Okulu’ndaki öğrencilik yıllarında, resim derslerindeki başarısı nedeniyle 1957 yılında İstanbul’daki Çapa İlk Öğretmen Okulu resim seminerlerine katıldı. Bu okulda, üç yıl boyunca Malik Aksel ve İlhami Demirci ile çalıştı. 1961 yılında mezun olarak Denizli’nin Şirinköyü’ne ilkokul öğretmeni olarak atanan sanatçı, bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girdi. 1966 yılında mezun oldu. 1971 yılında TRT’de kameraman olarak çalışmaya başladı. 1967-1970 yılları arasında Varlık Dergisi için desenler çizdi. 1990 yılından itibaren ODTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Naif bir duyarlılıkla, saf ve şiirsel bir doğa kavramı üzerinde geliştirdiği figürlü kırsal görünümleri ile tanınan ressam, görünümü kuşbakışı, yakın plan ve cepheden görüş gibi farklı bakış açılarıyla yansıtır. Çoğunlukla tarlada çalışan, meyve toplayan, karda yürüyen ya da dinlenen köylüler ile saman arabaları, uçuşan kuş kümeleri ya da saman arabaları gibi kırsal kesime özgü sahneleri konu alan Gökçebağ, imgeleri geniş boşluklar içinde kümeleme yoluna gitmiş, figürü bu geniş alan içerisinde özellikle küçük tutarak resmin büyüklük etkisini korumuştur.

Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Ankara’da sürdüren sanatçı, 1979-1980-1981 yıllarında DYO Ödüllü Resim Yarışması’nda mansiyon, 1981’de de Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde başarı ödülü kazanmıştır. 1990 yılında Unicef kartlarına resmi basılmıştır. Bugüne kadar, on yedisi yurtdışında olmak üzere, yetmişe yakın kişisel sergi açan Yalçın Gökçebağ çok sayıda karma sergiye de katılmıştır. Geçtiğimiz yıl, 15 Ocak-29 Mart 2020 tarihleri arasında, İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde, sanatçının altmış yılı aşan sanat yaşamı boyunca gerçekleştirdiği farklı dönem eserlerinden oluşan kapsamlı bir retrospektif sergisi açılmıştır.