ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XVIII

                                                     PDF KATALOG>>

 

ANKARA ANTİKACILIK’TAN DOPDOLU BİR İLKBAHAR MÜZAYEDESİ

 

ÖZEL KOLEKSİYONLARDAN SEÇİLEN 323 ESERİN SATIŞA SUNULACAĞI

2 NİSAN 2017 TARİHLİ MÜZAYEDE İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

 

Ankara Antikacılık kapsamlı bir müzayede ile yaz sezonuna merhaba demeye hazırlanıyor. Muhsin Önder tarafından yönetilecek olan müzayedede, uzman kadro ve danışmanlar tarafından, binlerce eser arasından titizlikle seçilen 323 sanat eseri, antikalar ve koleksiyon objeleri yeni sahipleriyle buluşacak. Farklı dönem, tarz ve stilleri bir araya getiren ve böylelikle farklı zevk, düşünce ve beklentilere hitap edebilmeyi amaçlayan müzayedede satışa sunulan eserlerin neredeyse tamamı ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

 

YILIN EN HEYECANLI SATIŞI; FİKRET MUALLA…

Müzayedenin en önemli eserlerinden biri Fikret Mualla’ya ait olan ‘Gezinti’ isimli tablo. Ressamın 1950’li yıllardan ölümüne kadar koruyucusu ve resimlerinin en önemli alıcısı olan Madame Anglés’in koleksiyonundan . Olağanüstü nitelikte özgün yapıtları ve çalkantılı yaşamıyla sanat tarihimizde özel bir yere sahip Fikret Mualla’nın büyük boyutlu ve son dönemlerde ortaya çıkan bu önemli yapıtı 38.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Eserin satışı sanat koleksiyonerleri tarafından heyecanla bekleniyor.

 

‘YANMAMIŞ CİGARA’, ‘KÖYLÜ’ VE ‘BAYRAMOĞLU’…BÜYÜK ŞAİR NAZIM HİKMET’TEN KENDİ EL YAZISI İLE ÜÇ GÜZEL ŞİİR…

Müzayedenin en can alıcı eserlerinin başında, Türk edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden biri olan ve özellikle şiir alanındaki yetkinliği tüm dünya tarafından kabul edilen Nazım Hikmet’in kendi el yazısı ile ‘Köylü’, ‘Yanmamış Cigara’, ‘Bayramoğlu’  isimli şiirlerinii yazdığı müsveddeler yer alıyor. 1913 yılında, henüz 11 yaşındayken şiir yazmaya başlayan ve yazdıklarını bu tarz kağıtlara, defterlere kaydetme adeti olduğu bilinen şairin bu müsveddelerinin özellikle edebiyatseverler ve koleksiyonerler arasında büyük bir çekişmeye neden olması bekleniyor…

 

TÜRK RESMİNİN ÖNEMLİ İMZALARINDAN OLUŞAN SEÇME BİR KOLEKSİYON…

Türk Resim Sanatı tarihi içinde hoş bir gezinti… Müzayedede Türk resim sanatının farklı dönemlerine ait seçme eserleri bir arada satışa sunularak geniş bir yelpazeye hitap etmek hedefleniyor.

Asker ressamlar kuşağının önemli bir üyesi olan ressam Ali Rıza Toroslu’nun aile koleksiyonundan gelen eserleri bu müzayedenin gözde parçaları arasında. Sanatçının, Türk İzlenimcileri arasında önemli bir yere sahip olan ve bir kuşağın ‘Çallı Kuşağı’ olarak anılmasını sağlayacak kadar özel bir ressam olan İbrahim Çallı tarafından yapılan portresi 70.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Ayrıca Ali Rıza Toroslu’nun ‘Topkapı’, ‘Fethiye’ konulu peyzajları, natürmort çalışmaları ve matara, ‘Donanma-i Osmani muaveneti cemiyet-i Beyoğlu’ ibareli bağış kutusu gibi kişisel eşyaları da müzayedede yer alıyor.

Son yıllardaki müzayedelerinde, modern Türk resminde önemli satışlar gerçekleştiren ve bu alanda akla ilk gelen firma olma özelliğine erişen Ankara Antikacılık, yine seçme bir modern Türk resmi koleksiyonunu sanat severlerin beğenisine sunuyor. Abidin Dino’nun  100.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak olan ‘Büyükada Ağustos’ adlı 145 x 96 cm’lik eseri müzayedenin başyapıtları arasında. Ağustos 1993 tarihli olan bu eser, 7 Aralık 1993 tarihinde kaybettiğimiz sanatçının son eserlerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Ali Avni Çelebi’nin ‘Deve Tabanı’, İhsan Cemal Karaburçak’a ait bir peyzaj, Orhan Peker’in ‘İki güvercin’ adlı eseri, Nedim Günsür’ün Uçurtmalar konulu eseri, Nuri İyem’in portresi, Adnan Varınca’nın Çiçekli kompozisyonu, Şadan Bezeyiş’in ‘Kadın-Kuş’ konulu tablosu da müzayedenin modern Türk resmi ayağını oluşturan önemli eserler arasında.

Müzayedede Türk resim sanatı tarihimizde ayrı birer yeri olan Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu’nun eserleri de mevcut.  Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Sinili kompozisyon’u 40.000 TL, İsimsiz adlı çalışması 25.000 TL; Eren Eyüboğlu’nun Leylaklı kompozisyon adlı eseri ise 35.000 TL ile satışa sunulacak.

Türk resminin önemli isimlerinden Hasan Vecih Bereketoğlu’nun 1943- 1950 yılları arasında Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Dairesi müdürlüğü yaptığı dönemin eseri olan ‘Çankaya Sırtları’ konulu çalışması yine müzayedenin öne çıkan eserlerinden. ‘Kent peyzajlarının ressamı’ olarak tanınan Şefik Bursalı’nın ‘Marmaris’ ve ‘Kıbrıs’ konulu peyzajları da müzayedenin gözde yapıtları arasında. Ayrıca hem Bereketoğlu’nun, hem Bursalı’nın yapıtları resmettikleri yerin o dönemki halini yansıtmaları açısından önemli bir belge niteliği de taşıyor.

Yine müzayedenin öne çıkan eserlerinden olan, İbrahim Balaban’ın figürlü kompozisyonu 48.000 TL, Turan Erol’un kataloge bir natürmort çalışması 17.500 TL, Nuri Abaç’ın figürlü kompozisyonu 20.000 TL ve ‘Orta oyunu’ adlı eseri 44.000 TL ile arttırıma açılacak.

Müzayedede son yıllarda sanat piyasasında büyük ilgi görmeye başlayan çağdaş Türk resim sanatına ait özel bir seçki de yer alıyor. 2013 yılında, dünyanın en saygın beş galerisinden biri sayılan Marlborough Gallery ile anlaşma imzalayarak galeri ile gerçekleştirdiği sergiler aracılığıyla uluslararası sanat piyasasında önemli bir yer edinen Ahmet Güneştekin’in ‘Son iksir’ adlı üç boyutlu eseri özel seçki içinde ilk sırayı alıyor. Ankara Antikacılık’ın 13 Kasım 2016 tarihli müzayedesinde 35.000 TL ile satışa sunulan ressamın 80 x 200 cm boyutlarındaki ‘Zeus’un hizmetkarı’ adlı eseri 57.000 TL’ye alıcı bulmuştu. Eserleri, dünyanın en ünlü galeri ve müzelerinde yer alan Güneştekin’in bu eseri de koleksiyonerler arasında büyük çekişmeye neden olmaya aday… 200 x 95 cm boyutlarındaki bu eser 65.000 TL ile satışa sunulacak. Müzayedede önemli çağdaş ressamlarımızdan Komet, Bubi, Mustafa Ayaz, Adnan Turani, Ergin İnan, Ekrem Kahraman gibi pek çok sanatçının eserleri de mevcut.

 

ORYANTALİZM, HAREM VE İSTANBUL…

19.yüzyılda Batılı ressamların en çok ilgisini çeken konulardan biri olan İstanbul ve harem konulu Oryantalist tablolar müzayedenin ilgi çekici eserleri arasında. Belçikalı ressam Agapit Stevens’ın ‘Odalık’ konulu, 100 x 80 cm boyutlarındaki yağlıboya eseri 35.000 TL ile satışa sunulacak. Fransız ressam Etienne Raffort’un İstanbul adlı çalışması ise 40.000 TL ile arttırıma açılıyor.

Müzayedede ayrıca Felix Ziem’in Le repos de la Sultane (Sultanın İstirahatı) ve Antoine Ignace Melling’in ‘Harem (Topkapı Sarayı)’ konulu, 19.yüzyıla ait oryantalist gravürleri de mevcut.

 

ANTİKALAR VE KOLEKSİYON OBJELERİ

Müzayedede farklı zevklere hitap edecek geniş bir yelpazede sunulan antika koleksiyonu da mevcut.

Osmanlı, siyah atlas kumaş üzerine gümüş ve altın tel ile dival tekniğinde İhlas Suresi işlenmiş bir Kabe örtüsü fragmanı müzayedenin öne çıkan antikalarından.

Osmanlı ve Avrupa yapımı kıymetli mücevherler; Osmanlı tombak işçiliğinin nadir bulunur örneklerinden buhurdan, sakızlık ve kapaklı sahan; hat levhalar; ‘porselenlerin kraliçesi’ olarak anılan Herend porselen kahve takımları ve çeşitli objeler; Uzakdoğu porselenleri; opalinler ve işlemeler müzayedenin antika bölümünü oluşturan diğer önemli parçalar…

Nutuk’un, Atatürk tarafından konuşmanın yapıldığı yıl olan 1927’de, eski Türkçe harflerle yapılan ilk baskısı da müzayedede satışa sunulacak. Nutuk’un milletvekilleri ve dönemin önemli kişileri için sadece 500 adet tek cilt halinde yapılan lüks baskılarından olan bu eser 627 sayfa ve içinde ek olarak 8 tabaka halinde 10 ayrı harita eki yer alıyor.

323 eserin sanat ve antika severlerin beğenisine sunulacağı müzayede 2 Nisan 2017 Pazar günü saat 14.00’te  Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda  gerçekleşecek.  Müzayedede yer alan eserler 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda görülebilir