ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XV

                                                      PDF KATALOG>>

Ankara Antikacılık 2016 yılını yeni bir müzayede ile karşılamaya hazırlanıyor.Önemli koleksiyonlardan ilk kez gün yüzüne çıkacak eserlerin yer aldığı 17 Ocak 2016 tarihli müzayedeye sayılı günler kaldı.

NURİ İYEM’DEN 100.YAŞGÜNÜNE YAKIŞIR, İKİ FARKLI DÖNEMİNDEN İKİ ESER…

Bu yıl 100.yaşgünü kutladığımız, toplumsal-gerçekçi sanat akımının Türkiye’deki öncülerinden Nuri İyem’in “Mühür gözlü gelin” adlı 1981 tarihli tablosu müzayedenin öne çıkan eserlerinden. Türk resim sanatı tarihinin mihenk taşlarından olan Nuri İyem’in tuvalin ön planında anıtlaşan bu kadın portresi ressamın adeta imzasına dönüşecek kadar kendisiyle özdeşleşen köylü kadın portrelerinin ufak boyutlu ama bir o kadar da etkileyici bir örneği. 14.000 TL ile satışa sunulacak olan 25 x 30 boyutlarında bu özel eserin satış sonucu merakla bekleniyor. Sanatçının diğer eseri ise, soyut anlatım kaynaklarına yöneldiği 1950’li yıllardan 54.5 x 53.5 cm boyutlarında, 20.000 TL arttırıma açılacak bir soyut kompozisyon…
 



UZAKDOĞU PORSELENLERİ KOLEKSİYONU

Son yıllarda dünya sanat ve antika piyasasında büyük ilgi gören Uzakdoğu kültürüne ait kapsamlı bir porselen koleksiyonu müzayedenin antika ayağını oluşturan en önemli gruplardan biri. Benzerlerini Topkapı Sarayı Müzesi’nde görebileceğiniz nitelikte Çin, Tayland, Kore, Vietnam ve Japon üretimi mavi-beyaz, monokrom, seladon ve çok renkli mineli porselenlerden oluşan bu seçki eski büyük elçinin koleksiyonundan geliyor ve Uzakdoğu porselenlerinin 14.-19.yüzyıl arasındaki geniş bir zaman dilimine yayılan kase, tabak, vazo, ibrik, zemzemlik gibi farklı birçok formunu içeriyor. Ayrıca yine aynı koleksiyondan çıkan  19.yüzyıl Çin cam altı sanatının özgün örnekleri olan portreler de ilk kez antika ve sanat severler ile buluşuyor.
 

 

TÜRK RESİM SANATINDAN ÇEŞİTLEMELER

Farklı dönemlere ait geniş bir yelpazede eserler sunmayı amaçlayan müzayedede, klasik, modern ve çağdaş Türk resminin önemli imzalarına ait çok sayıda tablo sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Türk resim sanatı tarihinde iç mekan (interior) türünü kapsamlı olarak işleyen ilk sanatçı olan Şevket Dağ’ın “Sultan Abdülhamid-i Evvel Hazretleri Türbesi” adlı H.1323 (2 Şubat 1908) tarihli eseri; Güzin Duran’ın “Kınık Küplü Natürmort” konulu tablosu; Abidin Dino’nun iki ünlü serisi olan “Uzun Yürüyüş” ve “Çiçekleme”den örnekler; Eren Eyüboğlu’nun “Dehşet”, “Portre”  ve “ Bekleyiş”, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Kız Kaçırma” adlı çalışmaları; Lütfü Günay’ın “Göreme V” ve “Kompozisyon” konulu 100 x 70 cm’lik iki büyük boyutlu yapıtı; Devrim Erbil’in 118 x 81 cm boyutundaki “Kuşlar”ı müzayedeniz gözde eserleri arasında.

Fantastik soyutlamanın en önemli temsilcilerinden Nuri Abaç’ın dört adet tablosu da müzayedenin öne çıkan eserlerinden. Sanatçının 1980’lerin sonu ile 1990’ların başında gerçekleştirdiği bu tablolardan “Balıklı kompozisyon (30 x 40 cm) 21.000 TL, “Lokomotifli kompozisyon” (30 x 40 cm) 19.500 TL, “Plaj” (50 x 70 cm) 32.000 TL, “Gemi ve balıkçılar” (50 x 70 cm) 35.000 TL ile satışa sunulacak.

Müzayedede ayrıca, 2015 yılında kaybettiğimiz çok yönlü sanatçımız Fikret Otyam’ın “Köylü Kadınlar” ve “Harran” konulu iki adet tablosu ile 1979 tarihi ve imzalı iki adet fotoğrafı da yer alıyor.
 


 
ÖNEMLİ ANTİKALAR, KOLEKSİYON OBJELERİ VE KİTAPLAR

Osmanlı İmparatorluğu’nda 1831 yılında yayınlanmaya başlayan ilk Osmanlı resmi gazetesi Takvim-i Vekayi’nin H.1247-1284 (M.1831-1867) yılları arasındaki sayılarını içeren dört cilt de koleksiyonerler arasında rekabete neden olması beklenen bir parça. Toplam 796 sayıyı içeren bu eser 4.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa çıkacak. Ayrıca, Eşrefoğlu Abdullah Rûmî tarafından yazılan, H.851 (M.1448) yılında yazılmış olan Müzekki’n-Nüfûs adlı tasavvuf kitabının Hızıroğlu İlyas tarafından yazılan H.987 (M.1579) tarihli Osmanlıca el yazması ile Şeyhülislam Yahya Efendi’ye (1552-1644) ait fetvalardan oluşan 18.yüzyıla ait kitap da kitap koleksiyonerlerinin dikkatini çekecek eserlerden.

1910’lu yıllardan iki adet minyatür Singer dikiş makinesi, Art Deco kahve değirmeni, oyuncak at yarışı seti, oyuncak demir döküm bisiklet, oyuncak Ford model buharlı araba, Fransız yapımı porselen bebekli müzik kutusu, Carl Zeiss marka mikroskop gibi çeşitli eserler de yine koleksiyon meraklıları için önem arz eden parçalar. Müzayedede satışa sunulacak bir diğer önemli grup ise, 1963-1968 yılları arasında Ankara Belediye Başkanı ve 1960’lı yılların başında milletvekili olarak görev yapan Halil Sezai Erkut’un aile koleksiyonundan gelen, başkanlık döneminde kendisine yabancı devlet adamları tarafından verilen gümüş kutu, madalya gibi çeşitli hediyelerden oluşan eserler.

EV SATIŞI…

Ankara Antikacılık, bu müzayedede, öncekilerden farklı olarak bir ev satışı da gerçekleştirecek. 66 lottan oluşan ve çok uygun fiyatla satışa sunulacak bu tasfiye koleksiyonda, antika mobilya, porselen objeler, yemek takımları, gümüşler, mavi-beyaz Çin porselenleri, takı, ipek eşarp ve kürk gibi parçaların yanı sıra Mustafa Ayaz, Kayıhan Keskinok, Mehmet Güler, Suna Özkalan, Hamza İnanç, Lütfü Günay, Nadide Akdeniz, İmren Erşen’e ait tablolar da mevcut.

271 eserin sanat ve antika severlerin beğenisine sunulacağı müzayede 17 Ocak 2016 Pazar günü saat 14.00’te  müzayede/sergi  gerçekleşecek. Müzayedeyi Muhsin Önder yönetecek.