ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XIV

                                                      PDF KATALOG>>

15 Kasım tarihinden itibaren müzayedelerimiz, galerimiz bünyesinde hizmete giren müzayede salonumuz ANKASANAT’ ta gerçekleştirilecektir.

ÇOK ÖNEMLİ ESERLERİN YERALDIĞI 15 KASIM 2015 ANKARA ANTİKACILIK MÜZAYEDESİNE SAYILI GÜNLER KALDI…

DÜNYACA ÜNLÜ İKİ ÖNEMLİ KİTAP….
İLK TÜRK MATBAACISI İBRAHİM MÜTEFERRİKA TARAFINDAN 1732 YILINDA BASILAN KÂTİP ÇELEBİ’NİN CİHANNÜMA ADLI ÜNLÜ ESERİ.


Kâtip Çelebi tarafından 1650-1655 yılları arasında yazılan, coğrafya ve tarihi coğrafya alanlarında temel başvuru kitaplarından biri olan Cihannüma’nın İbrahim Müteferrika tarafından basılan 3 Temmuz 1732 (H.10 Muharrem 1145) tarihli baskısı müzayedede satışa sunulacak en önemli eserlerden biri.  İbrahim Müteferrika’nın yaptığı eklemeleri de içeren 762 sayfalık kitapta 25 tanesi harita, 11 tanesi matematiksel coğrafya konularıyla ilgili çizim ve 2 tanesi çizelge olmak üzere toplam 38 adet kurşun plaka gravür yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk matbaayı kurarak dönemin sosyal ve kültür hayatında yeni bir çığır açan İbrahim Müteferrika’nın bastığı 11.kitap olan Cihannüma sadece 500 adet basıldı. Nitelik, bilimsellik ve yayınlandığı dönem için en güncel bilgileri kapsaması açısından matbaanın bastığı en önemli kitap olarak değerlendiriliyor. Coğrafya, tarih, astronomi ve tarihi coğrafya alanında döneminin en ciddi eseri olarak kabul edilen Cihannüma’nın özellikle kitap meraklıları için bulunmaz bir yapıt.
 


 
Askeri başarılarının yanı sıra Osmanlı sanat tarihine ve müzeciliğe yaptığı katkılarla da tanınan Müşir Arif Paşa’nın (1807-1865), vefatından 2 yıl önce yayınlatmayı başardığı “Mecmua’i Tesavir-i Osmaniyye” adlı büyük albüm de müzayedenin sürpriz eserleri arasında yer alıyor. Başlık sayfasında Arif Paşa’nın portresi, diğer 16 renkli taş baskıda ise devlet katında önemli görevlerde bulunmuş kişilerin giysilerinin betimlendiği 80 adet figür yer aldığı bu eser, devlet görevlilerinin hangi mevkide bulunduklarını ve ne gibi giysiler giydiklerini göstermesi açısından önemli bir belge özelliği taşıyor.

TÜRK MODERN DÖNEM SANATININ EN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN  ABİDİN ELDEROĞLU’NUN   AİLE KOLEKSİYONUNDAN DOKUZ ESERİ İLK KEZ SATIŞA SUNULUYOR…

MÜZAYEDE, ÖNEMLİ SANAT ESERLERİ İLE SANAT KOLEKSİYONERLERİİÇİN GÖRSEL BİR ŞÖLEN SUNUYOR …

 
Müzayedede geniş bir yelpazeden oluşan tablo koleksiyonu da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
 
Eleştirel ve dışavurumcu anlatımıyla yarım yüzyıldır resim sanatı tarihimizde ayrı bir yere sahip olan Mehmet Güleryüz’ün, 1986 tarihli 100 x 100 cm boyutlarındaki eseri müzayedenin en heyecanlı eserlerinden. 125.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak bu tablonun satışı merakla bekleniyor. Çalkantılı kişiliği, zorlu yaşamı ve bunların beslediği sanatçı yaratıcılığı ile gerçekleştirdiği resimler ile bugün uluslararası bir üne sahip olan Fikret Mualla’nın 1956 tarihli ‘sandalyeli natürmort’ konulu eseri de müzayedenin baş yapıtları arasında. 63 x 50 cm boyutlarındaki bu eser 60.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.
 


Mehmet Güleryüz, Güverte  
 
Türk izlenimcileri olarak adlandırılan kuşağın en önemli temsilcilerinden biri olan Hasan Vecih Bereketoğlu’nun ‘Kurbağalıdere’ adlı tablosu; sanat çevrelerinin kendisini ‘Kurbağalıdere ressamı’ olarak tanımlama nedenini anlatacak kalite ve özgünlükte bir yapıt olarak müzayedenin öne çıkan eserleri içinde. Tablo aynı zamanda, bugün betonlaşma ve çevre kirliliği nedeniyle gitgide bozulan Kurbağalıdere’nin bir zamanlar ne kadar güzel olduğunu anlamamızı sağlayan bir belge niteliğinde. İbrahim Safi’nin ‘Vazoda sarı kasımpatıları’, Eren Eyüboğlu’nun ‘Beylerbeyi Camii Avlusu’, Eşref Üren’in ‘Gençlik Parkı-Ankara’, Ercüment Kalmık’ın ‘Martılı kompozisyon’, Mehmet Pesen’in ‘Kalamış köhne’, Orhan Peker’in ön yüzü ‘Tulumbacılar’ arka yüzü ‘Atlar’ konulu çift yönlü tablosu, Avni Arbaş’ın soyut figüratif ve ‘Gemi’ konulu eserleri  ile Nuri İyem’in ‘Köylü kadın’ ve ‘peyzaj’ adlı çalışmaları da  müzayedenin diğer öne çıkan yapıtları arasında…
 


 Hasan Vecih Bereketoğlu, Kurbağalıdere
 
Müzayedede Avrupa resminden de güzel örnekler yer alıyor. 19.yüzyılda Avrupa’da moda olan oryantalist tabloların vazgeçilmez konularından biri olan İstanbul’un işlendiği Alman ekolünden bir eser bunlardan biri. Arkası Almanca Şehzade Camii ibareli olan 72 x 98 cm boyutlarındaki bu çalışma 65.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Müzayedede ayrıca Ange Jacques Supparo (1870-1948) ve Tristam Ellis (1844-1922) imzalı iki İstanbul peyzajı da var.