NAİL PAYZA

 

                                                                  Pdf Katalog>>

GEOMETRİK SOYUT ANLAYIŞA FARKLI BİR YAKLAŞIM; NAİL PAYZA

ANKASANAT   yeni sezona ‘Nail Payza Resim Sergisi’ ile merhaba diyor. 

Sanatçının aile koleksiyonundan gelen, 40 adet yağlıboya ve 50 civarı özgün baskı eserinin sergileneceği sergi, 1996 yılında kaybettiğimiz Payza’nın vefatından sonra düzenlenen en kapsamlı sergisi olma özelliğini taşıyor. 

Asıl mesleği biyokimya profesörlüğü olan Nail Payza’nın resim sanatıyla olan temelden ilişkisi çok eski yıllara dayanıyor. Abidin Elderoğlu ve Arif Kaptan ile başladığı sanat yolculuğuna kendi özgün tarzını oluşturarak devam etti. İlk sergisini, 1953 yılında dönemin Ankara’sında tek sanat merkezi sayılan Helikon’da açan ressam, daha sonra Amerika ve Kanada’da yaşadığı 20 yıllık zaman sürecinde de resimden hiç kopmayarak araştırma ve çalışmalarını sürdürdü. Amerika ve Kanada’da kişisel sergiler düzenledi. 1974 yılında Türkiye’ye döndükten sonra, resim çalışmalarını Ankara’da sürdürmeye başladı. Eserleri 1983-1986 yılları arasında Londra ve Birmingham’daki önemli sanat galerilerinde sergilendi. Nail Payza’nın kendi ülkesindeki sanatsal etkinliklere, sergiler aracılığıyla aktif olarak katılmaya başlaması ise 1980’li yılların başına rastlar. Sanatçının bu dönemki resimleri yer yer figürasyon çıkışlarını içerse bile, dinamizmini kendine özgü saf-soyutçu yaklaşımlara borçlu olan bir resim anlayışı ile, hemen hemen tümü büyük boyutlu kompozisyonlarda görkemli bir anlama kavuşur. 1980’li yılların sonunda, Mürşide İçmeli ve Hayati Misman’ın yanında başladığı özgün baskı çalışmaları da sanat hayatına yeni bir yön verir. Özellikle ağaç baskı ve linol tekniğine yönelik işleri, kısa sürede bu türün ustaları ile yarışabilecek niteliğe ulaşır. 

ANKASANAT tarafından düzenlenen sergide, Nail Payza’nın Türkiye’ye döndüğü 1974 yılından 1980’li yılların sonuna kadar gerçekleştirdiği büyük boyutlu, soyut yağlıboya yapıtları önemli yer tutuyor. Ressamın ismiyle adeta özdeşleşen ağaç baskıların da yer aldığı sergide, 1990’lı yıllarda yaptığı son çalışmalarını görmek de mümkün. 

1 Aralık 2015 Salı günü, saat 18.00’de ressamın ünlü arp sanatçısı eşi Bilge Elderoğlu Payza’nın da katılacağı açılış kokteyli ile açılacak olan sergi, 2 Ocak 2016 tarihine kadar görülebilir.