ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XXIII

 

                                                                 PDF KATALOG>>>

 

ANKARA ANTİKACILIK’TAN KAPSAMLI BİR SALON MÜZAYEDESİ

364 ESERİN SATIŞA SUNULACAĞI  14 NİSAN 2019 TARİHLİ MÜZAYEDEYE SAYILI GÜNLER KALDI

 

Ankara Antikacılık kapsamlı bir müzayede ile yaz sezonuna merhaba demeye hazırlanıyor. Muhsin Önder ve Fatih Önder tarafından yönetilecek olan müzayedede, uzman kadro ve danışmanlar tarafından, binlerce eser arasından titizlikle seçilen 364 sanat eseri, antikalar ve koleksiyon objeleri yeni sahipleriyle buluşacak.

 

SEÇME BİR RESİM KOLEKSİYONU…

Müzayedede geniş bir yelpazeden oluşan tablo koleksiyonu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Osmanlı döneminin en ünlü Ermeni ressamlarından biri olan Mıgırdiç Givanian’ın 80 x 100 cm boyutlarındaki peyzaj çalışması, bu müzayedenin sürprizli eserlerinden. İlk kez bu müzayede ile gün yüzüne çıkan bu tablonun koleksiyonerler arasında büyük çekişmeye neden olması bekleniyor. Eser, 65.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.

Klasik Türk resminin öncü isimlerinden İbrahim Safi’ye ait ‘Dansöz’ konulu tablo, müzayedenin öne çıkan yapıtlarından. 65 x 100 cm boyutlarındaki bu eser, 48.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Nazlı Ecevit’e ait bir natürmort ile Adil Doğançay’a ait bir peyzaj çalışması da klasik Türk resmi meraklılarının ilgisini çekecek önemli eserler arasında.

Son yıllardaki müzayedelerinde, modern Türk resminde önemli satışlar gerçekleştiren Ankara Antikacılık, yine seçme bir modern Türk resmi koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Cihat Burak’ın İsimsiz adlı yapıtı bu bölümün önde gelen eserlerinden. Amerikalı bir koleksiyonerden gelen bu eser, 60 x 40 cm boyutlarında ve 40.000 TL ile satışa sunulacak… Nuri İyem’in ‘Şile Gecesi’ ve ‘Beyaz Yemenili Kız’ konulu iki tablosu, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kumlama ve karışık teknikle gerçekleştirdiği soyut kompozisyonları, Eren Eyüboğlu’nun peyzajı, Mustafa Esirkuş’un İstanbul konulu eseri, Avni Arbaş’a ait büyük boyutlu deniz peyzajı ile genç kız konulu tablolar da müzayedenin önemli eserleri içerisinde…

Dünyaca ünlü sanatçımız Fikret Mualla’ya ait iki tablo da bu müzayedede satışa sunuluyor. Sanatçının, her ikisi de 1954 tarihli olan guvaj çalışmalarından, ‘Kadınlar’ konulu eseri 28.000 TL; ‘Bar’ konulu eseri ise 25.000 TL ile arttırıma açılıyor.

Türk resim sanatının yaşayan büyük ustalarından biri olan İbrahim Balaban’ın dört seçme eseri bu müzayedede yeni sahiplerine kavuşacak. Sanatçının, 1956 tarihli ve 100 x 70 cm ebatlarındaki tablosu bu seçkinin sıradışı eseri olarak ön plana çıkıyor. Konu ve teknik olarak, Balaban’ın alışılagelmiş yapıtlarından farklı olan bu özgün eser, 40.000 TL ile arttırıma açılacak. Sanatçının, 1953 yılına ait, bez üzerine nakış tekniği ile yapılmış bir çalışması da müzayedenin sürprizli eserlerinden. Müzayedede ayrıca, ressamın son dönemlerine ait ‘Hasat’ ve ‘Köylü kadın’ konulu iki eseri ve bir özgün baskı çalışması da mevcut.

Yine yaşayan en önemli ressamlarımızdan biri olan Mustafa Ayaz’ın büyük boyutlu çalışmaları da müzayedede sanatseverler ile buluşuyor. Ressamın kendisiyle özdeşleşen, ‘kadın’ figürünün ön plana çıktığı ünlü soyut figüratif yapıtlarının güzel birer örneği olan; 140 x 152 cm boyutlarındaki eseri 54.000 TL, 100 x 100 cm boyutlarındaki eseri 38.000 TL, 80 x 80 cm boyutlarındaki tablosu ise 18.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.

Müzayedede yer alan bir diğer önemli grup ise Abidin Dino’ya ait olan tablolar. Abidin Dino’nun Çin’deki Mao’cu Halk Devrimi’nden esinlenerek yaptığı ve uğruna Nazım Hikmet’in şiir yazdığı ‘Uzun Yürüyüş’ serisinden bir tablosu ve figüratif büyük boyutlu bir eserinin sanatseverler arasında büyük çekişmeye neden olması bekleniyor. Sanatçının adıyla özdeşleşmiş olan ‘Eller’ serisinden üç adet çini mürekkebi çalışması ile ‘Mayıs 68’ serisinden aynı teknikle yapılmış bir eseri de bu müzayedede satışa sunuluyor.

Sanat piyasasında son yıllarda büyük ilgi gören çağdaş Türk resmi de müzayedede unutulmamış. Norveç’in en ünlü ve tabloları en çok alıcı bulan ressamlarından biri olan, geliştirdiği boya formülü ve resim tekniği ile ‘modern simyacı’ olarak ünlenen Eser Afacan’ın portre çalışması müzayedenin ilgi çekici yapıtlarından…Ayrıca, Hakan Esmer, Hasan Demir, Barış Sarıbaş, Taner Yılmaz ve Hatice Çiçe gibi son yıllarda adı sıkça duyulan genç sanatçıların eserleri de müzayedede yer alıyor…

 

GEORGES MANZANO-PISSARRO…

Müzayedenin sürprizli eserlerinden biri de Georges Manzano-Pissarro’ya ait ‘siyam kedili kompozisyon’… Ünlü İzlenimci ressam Camille Pissarro’nun oğlu olan ve eserleri yaşadığı dönemin en önemli sanat etkinlikleri sayılan, Salon d’Automne ve Salon des Independents sergilerinde yer alan sanatçının 25 x 30.5 cm boyutlarındaki bu tablosu 15.000 TL başlangıç fiyatı ile sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

 

MÜCEVHER ALANINDA, KRALİÇELERİN, SOYLU AİLELERİN VE DÜNYA STARLARININ TERCİHİ AVEDİS KENDİR’DEN İKİ ADET TASARIM YÜZÜK…

Ünü dünyaya yayılmış en önemli mücevher tasarımcılarından olan ve alıcıları arasında Barbara Streisand, Jennifer Aniston, Beyonce, İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Japonya İmparatoriçesi Miçiko gibi önemli isimlerin bulunduğu Avedis Kendir’in tasarımı iki yüzük, mücevher meraklılarının gözdesi olacak eserler içinde. Kişiye özel butik tasarımlarıyla ve mine tekniğindeki ustalığıyla ön plana çıkan Avedis Kendir’in çiçek ve yılan formunda tasarlanmış yüzüklerinin özellikle hanımlar arasında büyük çekişmeye neden olması bekleniyor…

 

 

ANTİKALAR …

Müzayedede farklı zevklere hitap edecek geniş bir yelpazede sunulan antika koleksiyonu da yer alıyor.

Sultan II.Abdülhamit dönemi( 1876- 1909), Naht işinin günümüze ulaşmış  önemli örneklerinden biri olan bir hat levha müzayedenin antika bölümünü oluşturan ne özel eserlerden biri… Bursa Hamidiye Sanayi Okulu Eski Katibi Halid bey tarafından 1900 yılında yapılmış olan kitabe formundaki bu eser, boyut, işçilik ve kondisyon açısından Naht işinin günümüze ulaşan nadir örneklerden biri olarak kabul ediliyor.

Müzayedede ayrıca, kapsamlı bir Osmanlı işleme örtü koleksiyonu; tuğralı gümüşler; Lladro, Herend, Dresden, Royal Dux, ENS ve Meissen gibi dünyaca ünlü porselen markalarına ait çeşitli parçalar; Christofle çatal-bıçak ve çay takımları; Bohem kristal ve cam objeler; mineli opera dürbünleri;  tesbihler ve çeşitli mücevherler de yer alıyor. 

Müzayedede yer alan eserler 29 Mart-13 Nisan tarihleri arasında Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda görülebilir (Pazar günü hariç).