ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XXI

                                                       PDF KATALOG>>

 

ANKARA ANTİKACILIK’TAN DOPDOLU BİR YAZA MERHABA MÜZAYEDESİ

 

ÖZEL KOLEKSİYONLARDAN SEÇİLEN 365 ESERİN SATIŞA SUNULACAĞI

6 MAYIS 2018 TARİHLİ MÜZAYEDEYE SAYILI GÜNLER KALDI

 

Ankara Antikacılık kapsamlı bir müzayede ile yaz sezonuna merhaba demeye hazırlanıyor. Muhsin Önder ve Fatih Önder tarafından yönetilecek olan müzayedede, uzman kadro ve danışmanlar tarafından, binlerce eser arasından titizlikle seçilen 365 sanat eseri, antikalar ve koleksiyon objeleri yeni sahipleriyle buluşacak.

 

MÜZAYEDE,  ÖNEMLİ  SANAT ESERLERİ  İLE SANAT KOLEKSİYONERLERİ İÇİN GÖRSEL BİR ŞÖLEN SUNUYOR …

Müzayedede geniş bir yelpazeden oluşan tablo koleksiyonu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Klasik Türk resminin öncü isimlerinden İbrahim Safi’ye ait tablolar müzayedenin öne çıkan eserleri arasında. Sanatçının 120 x 83 cm  boyutlarındaki tablosu 75.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Yine İbrahim Safi’ye ait bir natürmort ile bir portre çalışması da her biri 12.000 TL’den arttırıma açılacak.

Son yıllardaki müzayedelerinde, modern Türk resminde önemli satışlar gerçekleştiren Ankara Antikacılık, yine seçme bir modern Türk resmi koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Eren Eyüboğlu’nun müzelik değerdeki ‘Beylerbeyi Camii Avlusu’ adlı 1944 tarihli yağlıboya tablosu 51.5 x 65 cm  boyutlarında ve 80.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa açılacak. Bu tablo, müzayededeki en yüksek bedelli sanat eseri olma özelliğini de taşıyor. Sanatçının soyut portre konulu çalışması ise 25.000 TL ile açılacak. Eserleri ile özellikle Türk soyut resim sanatı tarihinde önemli bir yere sahip olan Fahrelnissa Zeid’in ‘Ayasofya Camisi içi’ konulu çalışması da müzayedenin öne çıkan eserlerinden. 32.000 TL açılış fiyatı ile satışa sunulacak olan bu tablo Amerikalı bir koleksiyonerden geliyor.

Türk resim sanatı tarihimizde ayrı ve özgün bir yere sahip olan Nuri Abaç’ın iki tablosu da müzayedede satışa sunuluyor. Abaç’ın son yıllarda müzayedelerde sıklıkla karşımıza çıkan figüratif kompozisyonlarından farklı olan sanatçının erken dönem  eserleri için bu çok özel örneklerin koleksiyonerler arasında büyük çekişmeye neden olması bekleniyor. Sanatçının 70 x 50 cm boyutlarındaki 1966 tarihli soyut kompozisyonu 15.000 TL, 45 x 32 cm boyutlarındaki natürmortu ise 9.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa açılacak.

Necdet Kalay’ın ‘Halı dokuyanlar’ serisinden büyük boyutlu bir eseri , Abidin Dino’nun ‘İstanbul’, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Kız kaçırma’, Eşref Üren’in ‘Kuvay-ı Milliye Atlıları’, Mehmet Pesen’in ‘Üsküdar iskele alanı’ ve Fikret Otyam’ın iki adet portre konulu tabloları da müzayedenin diğer öne çıkan eserlerinden.

 

ÇAĞDAŞ TÜRK RESMİNİN ÖNEMLİ İMZALARINDAN SEÇMELER

Müzayedede son yıllarda sanat piyasasında büyük ilgi görmeye başlayan çağdaş Türk resim sanatına da özel bir yer ayrılmış.

Devrim Erbil’in ‘İstanbul’un gizemi’ adlı, 2007 tarihli ve 125 x 125 cm boyutlarındaki çalışması bu grubun en öne çıkan eserlerinden biri… Sanatçının İstanbul’a uzaktan bir bakış ve soyutlayıcı bir anlayış ile, kentin tüm yozlaşmalardan uzak, dingin bir panoramasını yansıttığı bu yapıtının müzayede başlangıç fiyatı ise 64.000 TL.

Bu grubun bir diğer önemli eseri de Neşe Erdok’a ait olan ‘Kasım Koçak portresi’ konulu, 1994 tarihli tablo. 145 x 97 cm boyutlarındaki bu eser, usta bir figür ressamı olan Neşe Erdok’un insanların dış görünümlerinin yanı sıra iç dünyalarını da gerçekçi bir üslupla yansıttığı çalışmalarının güzel bir örneğidir. 30.000 TL başlangıç fiyatı ile arttırıma açılacak bu tablonun kaç liraya satılacağı merak konusu.

Türk resim sanatının yaşayan büyük ustalarından biri olan İbrahim Balaban’ın üç eseri müzayedenin sürprizli parçalarından. Bursa Cezaevi’nde tanıştığı Nazım Hikmet’in teşvikiyle resim yapmaya başlayan ve kendi tarzını oluşturarak Türk resim sanatı tarihinde önemli bir yer edinen ressamın ‘Öküz arabası’ konulu tablosu 27.000 TL, ‘Yüzler’ 20.000 TL, ‘‘Köylü kızı’ ise 8.000 TL başlangıç fiyatları ile satışa sunulacak…’Yüzler’ tablosunda üstte ve en sağda yer alan portrede Nazım Hikmet’in tasvir edilmiş olması ise bu esere ayrı bir önem atfediyor…

Komet’in ‘İsimsiz’ adlı iki adet figüratif çalışması, Ergin İnan’ın soyut portresi, Yalçın Gökçebağ’ın iki adet peyzaj konulu tablosu, Mevlüt Akyıldız’ın ‘Lami’nin bira muhabbeti’ eseri de müzayedenin diğer önemli çağdaş yapıtlarından.

 

ANTİKALAR

Müzayedede farklı zevklere hitap edecek geniş bir yelpazede sunulan antika koleksiyonu da yer alıyor.

Osmanlı dönemi, gümüş ve altın renkli tel kullanılarak yüksek sarma tekniği ile işlenmiş büyük boyutlu bir cami kapı örtüsü müzayedenin antika bölümünün en özel parçalarından biri. Bakara Suresi’nin son üç ayeti, Vakia Suresi 77-78. Ayetler, Zümer Suresi 73.Ayet ve Saff Suresi 13. Ayet gibi Kuran-ı Kerim’den çeşitli ayetlerle bezenmiş olan örtü işleme kalitesi ve zenginliği açısından nadir rastlanabilecek bir örnek… Hicri 1312 (M.1895) tarihli ve 263 x 154.5 cm boyutlarındaki bu örtünün müzayede başlangıç fiyatı ise 36.000 TL…

Özel bir koleksiyondan gelen üç adet kehribar taneli Osmanlı tespih de müzayedenin ilgi çekici eserleri arasında. Tespihlerden bir tanesi Osmanlı Dönemi’nin bilinen en iyi tespih ustalarından olan İskender Usta yapımı. Kehribar taneli bu 33’lük tespihin koleksiyonerler arasında büyük çekişmeye neden olması bekleniyor.  

Müzayedede ayrıca, tombak buhurdan, gümüş hamam tasları, kapsamlı bir Osmanlı işleme örtü koleksiyonu, iki adet Afgan-Yamut halı, bir adet Balıkesir halı,  Herend porselen kahve takımı ve vazolar, Bohem kristal ve cam objeler, mineli opera dürbünleri, gümüş ve altın cep saatleri, çeşitli mücevherler de yer alıyor.  

 

 

KAPSAMLI BİR KİTAP VE SAAT KOLEKSİYONU

Müzayedede satışa çıkacak eserler arasında kitap meraklıları için çok özel gravürlü kitaplar da mevcut. Jonathan Swift’in (1667-1745) ‘Güliver’in Gezileri’ adlı kitabının ünlü Fransız illüstratör Paul Gavarni (1804-1866) tarafından hazırlanmış 15 adet kurşun plaka gravürü de içeren 1870’li yıllarda yapılmış Fransızca baskısı bunlardan biri. Güliver’in Gezileri Gavarni’nin ölümünden önce son resimlediği kitaplardan biri olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor.

Miss Julia Pardoe’nun 1835 İstanbul izlenimleri ve William Bartlett’in gravürlerinin yer aldığı ‘The Beauties Of The Bosphorus’ 3.000 TL ; Robert Walsh-Thomas Allom’un İstanbul ve Batı Anadolu’daki ibadethaneleri ve antik merkezleri konu alan iki ciltlik‘Constantinople And It’s Environs’ adlı kitabı 2.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.  Theophile Lavalle’in Osmanlı tarihi ile ve Joseph Mery’nin İstanbul tarihi ile ilgili 1855 basımı gravürlü kitapları ise 1.500 TL ve 1.700 TL ile arttırıma açılıyor.

Müzayedede saat tutkunları için de özel bir bölüm var. Longines, Bucherer, Zenith ve Tiffany & Co. Marka, 18 ayar altın ve gün, tarih, 24 saat ikinci bir saat dilimi gösterme ve takimetre gibi özel mekanizmalara sahip kol saatleri de müzayedede satışa sunulacak…Saatlerin başlangıç fiyatları 20.000-30.000 TL arasında değişiyor…

 

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ YARARINA SATIŞA SUNULAN TABLOLAR…

Daha önceki müzayedelerinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına halı yastık koleksiyonu satışa sunan Ankara Antikacılık, bu kez dernek yararına 8 adet tablo satışa sunuyor. İmren Erşen, Ahmet Yeşil, Mustafa Ayaz, Lütfü Günay ve Harun Antakyalı gibi Türk resim sanatının önemli isimleri tarafından derneğe bağışlanmış olan tabloların müzayede satışından elde edilecek olan gelir çocukların eğitimine ve geleceğine katkı sağlayacak…

Müzayedede yer alan eserler 24 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergisalonunda görülebilir (Pazar günü hariç).