ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XIX

        

                                                        PDF KATALOG>>

 

ANKARA ANTİKACILIK’TAN DOPDOLU BİR SONBAHAR MÜZAYEDESİ

 

ÖZEL KOLEKSİYONLARDAN SEÇİLEN 329 ESERİN SATIŞA SUNULACAĞI

22 EKİM 2017 TARİHLİ MÜZAYEDEYE SAYILI GÜNLER KALDI

 

Ankara Antikacılık kapsamlı bir müzayede ile sonbahar-kış sezonuna merhaba demeye hazırlanıyor. Muhsin Önder tarafından yönetilecek olan müzayedede, uzman kadro ve danışmanlar tarafından, binlerce eser arasından titizlikle seçilen 329 sanat eseri, antikalar ve koleksiyon objeleri yeni sahipleriyle buluşacak.

 

BU MÜZAYEDEYE YİNE MODERN TÜRK RESMİNİN DAMGA VURMASI BEKLENİYOR

Son yıllardaki müzayedelerinde, modern Türk resminde önemli satışlar gerçekleştiren Ankara Antikacılık, yine seçme bir modern Türk resmi koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Müzayede kataloğunun da kapak resmi olan Cihat Burak’a ait ‘Kedili kompozisyon’ müzayedenin öne çıkan eserlerinden…Kedileri en güzel ve gerçekçi resmeden sanatçılardan biri olan Cihat Burak’ın 61.5 x 53.5 cm boyutlarındaki bu eseri 40.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.

Müzayedede Erol Akyavaş’a ait iki adet tablo da yer alıyor. Son yıllardaki müzayedelerde, genellikle son dönem eserleri ile ön plana çıkan Akyavaş’ın 1970’li yıllarda gerçekleştirdiği erotizm temalı bu eserleri sanatçının az bilinen bir dönemini yansıtması açısından önem taşıyor. Doğu’nun folkloru ve mistisizmini, Batı sanatındaki insan bedenine bakış ile ustalıkla harmanlayan sanatçının bu eserlerinin koleksiyonerler arasında çekişmeye sebep olması bekleniyor.

Türkiye’de 1950’li yıllarda belirgin bir çizgi oluşturmaya başlayan soyut eğilimin 1960’lı yıllardaki önemli temsilcileri arasında yer alan Abidin Elderoğlu’nun, Fransız bir koleksiyonerden gelen üç adet tablosu da müzayedenin sürprizli eserlerinden.

Müzayedede yine modern Türk resminin uluslararası üne sahip isimlerinden Avni Arbaş’ın ‘Plaj’ ve ‘Pazar yeri’ adlı tabloları, Nejad Melih Devrim’in 1962 tarihli soyut peyzajı ile Fikret Mualla’nın ‘Barda’ ve ‘İsimsiz’ adlı iki tablosu da yer alıyor.

‘ATATÜRK’ÜN ECZANESİ’ OLARAK DA BİLİNEN İSTANBUL ECZANESİ

1919 yılında, eczacı Hüseyin Hüsnü Bey tarafından kurulan ve 2017 yılının mayıs ayına kadar kesintisiz hizmet veren tarihi İstanbul Eczanesi’ne ait antikalar ve koleksiyon objeleri için bu müzayedede özel bir bölüm ayrıldı… Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, dönemin pek çok önemli isminin müşterisi olduğu İstanbul Eczanesi’ne ait eserler arasında, ilk kuruluş yıllarında tutulan kayıt defteri öne çıkıyor. Defterde 1-30.sayfalar ile 45-46.sayfalar Atatürk’ün ilaç listelerine ayrılmıştır. Bu listelerde, kendisi için hazırlanan tüm ilaçların listesi, verilme tarihi ve fiyatlarıyla birlikte düzenli olarak kaydedilmiştir. Defterdeki kayda göre, eczane ölümünden 23 gün öncesine kadar Dolmabahçe Sarayı’na, kendisine ilaç göndermeyi sürdürmüştür. Son ilaç gönderme tarihi 17 Ekim 1938’dir. Atatürk haricinde listede Eski Başbakanlardan Recep Peker, Genel Kurmay Başkanı Kazım Orbay, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunan Saffet Arıkan, 1930’lu yılların ünlü gazetecisi Naşit Hakkı Uluğ gibi dönemin önemli isimleri de bulunuyor. Eczanenin satışa çıkacak koleksiyonu arasında, 1919 yılında eczane açılırken İstanbul’da eczanesini kapatan bir Ermeni eczacıdan satın alınan Fransız porseleni ilaç kavanozları, ilaç yapımında kullanılan cam şişeler, Chausson marka (Fransız) otoklav, Alman yapımı hassas teraziler ve eczane dekorunun parçası olan yazı takımı, ilaç kutuları, stand gibi pek çok obje yer alıyor…

 

TÜRK RESMİNİN FARKLI DÖNEMLERİNDEN ÖZEL BİR SEÇKİ…

Müzayedede geniş bir yelpazeden oluşan tablo koleksiyonu da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Klasik Türk resminin öncü isimlerinden İbrahim Safi’ye ait tablolar müzayedenin öne çıkan eserleri arasında. Sanatçının ‘Cümbüşçü’ konulu tablosu, resim kalitesi, teknik ve boyut açısından ressamın müzelik değerdeki eserlerinden ve 30.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. 50 x 65 cm boyutlarındaki Kış Peyzajı ise 26.000 TL ile arttırıma açılacak.

Sanatı, üslubu ve eserleriyle, Türk resim sanatı tarihinin nev-i şahsına münhasır isimlerinden biri olan Eşref Üren’in alışılmış Ankara peyzajlarının dışında, büyük boyutlu iki eseri de müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunulacak…Sanatçının portre konulu tablosu 10.000 TL, natürmort eseri ise 12.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa çıkacak.

Son yıllarda sanat piyasasında büyük ilgi görmeye başlayan çağdaş Türk resim sanatına ait özel bir seçki de müzayedede yer alıyor. Komet’in 80 x 100 cm boyutlarındaki tablosu ile Ergin İnan’ın ‘Yüzler’ adlı eseri, müzayedenin çağdaş Türk resmi bölümünün en gözde eserlerinden. Eserleri Türk ve dünya piyasasında büyük ilgi gören, hatta Jack Nickholson’dan Kevin Costner ve George Bush’a kadar pek çok ünlü simanın koleksiyonunda tablosu bulunan İsmail Acar’ın Semazen konulu 3 adet tablosu da müzayedenin özel eserleri içerisinde.

Müzayedede ayrıca, Hamit Görele, Mehmet Ali Laga, Nuri İyem, İbrahim Balaban, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Nuri Abaç, Turan Erol, Ergin İnan, Mustafa Ayaz, Adnan Turani gibi Türk resminin farklı dönem ve tarzlarını temsil eden pek çok önemli isminin eserleri mevcut.

 

OSMANLI’NIN GÖRKEMİ VE BATI’NIN ZERAFETİ BİR ARADA…

Müzayedede farklı zevklere hitap edecek geniş bir yelpazede sunulan antika koleksiyonu da yer alıyor.

Sultan III.Mustafa (1757-1774) tuğralı, kök zümrüt ve kum incileri ile bezeli kemer tokası müzayedenin en göz alıcı parçalarından biri. 18.yüzyıl Osmanlı kemer tokalarının günümüze ulaşan en iyi korunmuş ve nadir örneklerinden bir tanesi olan bu eser, 10.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa çıkacak.

19.yüzyıldan Süleymaniye mangal, tuğralı gümüşler ve işleme cami kapısı örtüleri diğer önemli Osmanlı antikaları arasında.

Müzayedede ayrıca, Meissen, Von Schierholz, Dresden, Sevres gibi önemli Avrupa porselenleri, 146 parçalık Malmaison modeli Christofle çatal-bıçak takımı, Osmanlı pazarına özel yapım porselen aşurelik, sahleplik ve pilavlıklar, opalinler de müzayedenin antika bölümünü oluşturan diğer önemli parçalar…

MİTHAT FENMEN AİLE KOLEKSİYONUNDAN ESERLER

Türkiye’de çok sesli müziğin gelişimine önemli katkıları bulunan ve İdil Biret, Fazıl Say, Gülsin Önay gibi isimlerin hocası olan  besteci/piyanist Mithat Fenmen’in aile koleksiyonundan gelen eserler bu müzayede ile ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Sanatçının dedesi olan, ünlü Osmanlı devlet adamı Mithat Paşa’ya (1822-1884) ait orijinal fotoğraf bu grubun en ilgi çekici parçalarından biri. Ayrıca, Mithat Fenmen’in piyano formunda tasarlanmış ahşap hokkası, Ara Güler tarafından çekilmiş fotoğrafı ve 7 adet muhtelif anı fotoğrafı gibi kişisel eşyaları da bu seçki de yer alan eserlerden. Aynı aileye mensup seramik sanatçısı Seniye Fenmen’in seramik bir eseri de satışa sunulacak.

329 eserin sanat ve antika severlerin beğenisine sunulacağı müzayede 22 Ekim 2017 Pazar günü saat 14.00’te Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda  gerçekleşecek.  Müzayedede yer alan eserler 9 Ekim-21 Ekim tarihleri arasında Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda görülebilir (Pazar hariç).