ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XVII

                                                       PDF KATALOG>>

 

2016 YILININ SON MÜZAYEDESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

 

ÖNEMLİ KOLEKSİYONLARDAN SEÇİLEN 312 ESERİN SATIŞA SUNULACAĞI

13 KASIM 2016 MÜZAYEDEYE SAYILI GÜNLER KALDI

 

BU MÜZAYEDEYE YİNE MODERN TÜRK RESMİ DAMGA VURACAK

Son yıllardaki müzayedelerinde, modern Türk resminde önemli satışlar gerçekleştiren  ve ağırlıklı olarak bu alanda uzmanlaşan Ankara Antikacılık, yine seçme bir modern Türk resmi koleksiyonunu sanat severlerin beğenisine sunuyor. Nuri İyem’in 1970’li yıllarda gerçekleştirmeye başladığı tuval yüzeyinde anıtlaşan kadın portrelerinin etkileyici bir örneği müzayedenin öne çıkan eserlerinden biri. 100 x 73 cm boyutlarındaki bu eser, 95.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak. Anadolu kadınının tüm hüznünü ve çilesini iri gözlerindeki mahzun bakışlar ile yansıtan bu tablonun koleksiyonerler arasında kıyasıya çekişmeye neden olması bekleniyor. 27 Kasım 2011 tarihli müzayedesinde, sanatçının 60.000 TL ile satışa sunulan ‘Beyaz Yemenili Kız’ adlı 85 x 65.5 cm’lik eserini 104.000 TL’ye satan Ankara Antikacılık’ın bu tablo ile yeni bir rekora satışa imza atıp atmayacağı ise ayrı bir  merak konusu. Müzayedede ayrıca, sanatçının daha ufak boyutlu bir portre çalışması 20.000 TL; peyzajı ise 22.000 TL ile satışa sunulacak.

Herhangi bir akıma bağlı olmadan yaptığı, soyut ve figüratif üslup arasındaki eserleriyle tanınan ve modern Türk resim sanatının en önemli isimlerinden biri olan Avni Arbaş’ın  ‘Kuva-i Milliye Atlıları’ adlı 70 x 100 cm boyutlarındaki eseri de müzayedenin öne çıkan yapıtlarından ve 22.000 TL ile satışa sunulacak. . Fikret Mualla’nın ‘Sohbet’, Orhan Peker’in ‘Kedim Minnoş’, Avni Arbaş’ın ‘Kont Sami’nin Portresi’, Şeref Bigalı’nın ‘Köyümdeki Evden’ ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Üçlü Kompozisyon’ adlı çalışmaları da müzayedenin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.

OSMANLI’DAN TÜRK RESMİNE UZANAN BİR ÇİZGİ…

19. -20. yüzyıl Türk resim sanatında önemli bir yere sahip olan Diyarbakırlı Tahsin’in ‘Üsküdar Sırtlarında Çubuk İçen Derviş’ konulu tablosu 125.000 TL ile arttırıma açılacak. Osmanlı’nın son yılları ile Cumhuriyet tarihimizin ilk dönemlerinde gerçekleştirdiği eserlerinde doğaya, özellikle de denize, gemilere ve engin açıklıklara olan tutkusunu sağlam bir kompozisyon anlayışı ile yansıtan sanatçının bu tablosu müzayedenin en pahalı eseri olma özelliğini de taşıyor.

Osmanlı döneminin en ünlü Ermeni ressamlarından biri olan Mıgırdiç Civanyan’ın iki tablosu da müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Dalgalı denizler, Boğaziçi ve İstanbul peyzajlarının usta isimlerinden biri olmasının yanı sıra, İstanbul’da çıkan yangınları da resmederek tarihe tanıklık eden sanatçının deniz peyzajı 18.000 TL, ‘Haydarpaşa yangını’ adlı eser ise 23.000 TL ile açılıyor. Yine Osmanlı döneminin önemli Ermeni ressamlarından David Çıracıyan’ın ‘Nil sahilinde yaşam’ konulu 1897 tarihli tablosunun başlangıç fiyatı ise 28.000 TL.

Müzayedede Türk resim sanatının farklı dönem ve üsluplarına ait geniş bir resim koleksiyonu yer alıyor. Yöresel konulara bilinçli olarak yaklaşan ve bu tarz resimlerinde yerel renkleri, geleneksel değerleri ve folklorik özellikleri ilk kez bilinçli olarak seçen ressamlarımız arasında yer alan Malik Aksel’in 1957 tarihli ‘Teselli’ adlı yapıtı; genellikle İstanbul peyzajları ile tanınan Nazmi Çekli’nin ‘Çingene kızı’ konulu farklı bir çalışması; Pertev Boyar’ın peyzajları; geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Ali Demir’in Kurtuluş Savaşı konulu eserleri; Turgut Zaim’in ‘Köylü kızı’; Zeki Faik İzer’in soyut kompozisyonları gibi geniş bir yelpazeden oluşan tablo koleksiyonu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Müzayedede son yıllarda sanat piyasasında büyük ilgi görmeye başlayan çağdaş Türk resim sanatına ait özel bir seçki de yer alıyor. 2013 yılında, dünyanın en saygın beş galerisinden biri sayılan Marlborough Gallery ile anlaşma imzalayarak galeri ile gerçekleştirdiği sergiler aracılığıyla uluslararası sanat piyasasında önemli bir yer edinen Ahmet Güneştekin’in ‘Zeus’un hizmetkarı’ adlı eseri özel seçki içinde ilk sırayı alıyor. Eserleri, dünyanın en ünlü galeri ve müzelerinde yer alan Güneştekin’in bu eseri koleksiyonerler arasında büyük çekişmeye neden olmaya aday…Sanatçının Anadolu turuna çıkarak efsaneleri derlediği dönemin ürünü olan, 80 x 200 cm boyutlarındaki bu eser 35.000 TL ile satışa sunulacak. Müzayedede önemli çağdaş ressamlarımızdan Komet, Balkan Naci İslimyeli, Mustafa Ayaz, Adnan Turani, Ergin İnan, Faruk Cimok, Tomur Atagök, Nadide Akdeniz ve Filiz Azak gibi pek çok sanatçının eserleri de mevcut.

 

SANATTA ÜÇ BOYUTUN İHTİŞAMI, BRONZUN DAYANILMAZ GÜZELLİĞİ…

Müzayedede Türk heykel sanatının önemli imzalarının eserleri de geniş bir yelpaze içinde sunuluyor. Cumhuriyet döneminin ilk heykel sanatçılarından biri olan Nusret Suman’ın ‘Aşk’ konulu bronz heykeli, müzayedenin gözde eserlerinden biri. Ankara’da Sıhhiye Meydanı için yaptığı, bir dönem Ankara’nın simgesi olarak kullanılan ‘Hitit Güneşi’ adlı çalışmanın açılış öncesi son kontrollerini yapmak için İstanbul’dan Ankara’ya giderken geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Nusret Suman’ın heykeli 9.000 TL ile açılacak.

Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olan Zerrin Bölükbaşı’nın nü çalışması ise 15.000 TL başlangıç fiyatı  ile satışa sunulacak. Sanatçının sadece bir adet döktüğü bu bronz eser izleyenleri ilk bakışta hemen etkisi altına alabilecek güzellikte bir çalışma olarak ön plana çıkıyor.

Pek çok şehirdeki Atatürk anıtları ile ünlenen Yavuz Görey’in İkili kompozisyonu ve Hüseyin Gezer’in ‘Sevgi’ konulu çalışması da müzayedenin heykel ayağını oluşturan diğer önemli eserler…

 

ZEKİ MÜREN İMZALI HALI

Müzayedenin en ilgi çekici eserlerinden biri ‘Sanat Güneşi’ lakaplı Zeki Müren’in imzasını taşıyan Isparta el dokuması bir yün halı. Zeki Müren’in, 1968 yılında, İstanbul’daki yalısında kullanmak üzere Isparta’ya siparişi verdiği ve desen çizimlerini de bizzat kendisi yaptığı 12 adet halıdan biri olan ‘Mineli Köşk’ isimli bu halı 4.000 TL ile arttırıma açılacak… Sanatçı, dokuması tamamlanan halıların 7 adedini satın almış, diğer 5 halı ise anlaşma gereği, 9.Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’in de kayınbiraderi olan Yılmaz Şener’de kalmıştır. Müzayedede satışa sunulan ‘Mineli Köşk’ konulu bu halı aile tarafından 1970 yılında Yılmaz Şener’den satın alınmıştır.

 

ÖNEMLİ ANTİKALAR, KOLEKSİYON OBJELERİ VE KİTAPLAR

Müzayedede farklı zevklere hitap edecek geniş bir yelpazede sunulan antika koleksiyonu da mevcut. Osmanlı ve Avrupa yapımı kıymetli mücevherler; Beykoz opalin gülabdan ve ibrikler; hat levhalar; ‘porselenlerin kraliçesi’ olarak anılan Herend porselen kahve takımları ve çeşitli objeler; Meissen, Sevres, Royal Dux, Limoges, Dresden, Lladro porselen biblo ve tasarım duvar tabakları; Uzakdoğu porselenleri; Rubans modeli Christofle çatal-bıçak takımı; opalinler ve Avrupa gümüş objeler  müzayedenin antika bölümünü oluşturan önemli parçalar…

 

 

Müzayedede geniş bir kitap koleksiyonu da var. Hüseyin Saadeddin Arel tarafından, 1 Mart 1325-10 Temmuz 1330 (14 Mart 1909-23 Temmuz 1914) tarihleri arasında yayınlanan ve II. Meşrutiyet döneminde yaşanan olayları bugüne aktaran önemli bir birincil kaynak olma özelliği taşıyan Şehbâl dergisinden oluşan dört cilt, kitap koleksiyonerlerinin ilgisini çekecek eserler arasında. 4.500 TL ile satışa sunulacak bu eser, derginin bütün sayılarını (100 sayı) içeriyor. Ayrıca, 1800’lü yıllarda basılan, İstanbul, Batı Anadolu, Tuna Bölgesi, Mezopotamya ve çeşitli Afrika ülkeleri gibi dönemin gizemli merkezlerine yapılan seyahatlerin, günlük yaşam koşullarının ve kıyafetlerinin Thomas Allom, William H.Bartlett gibi ünlü gravürcülerin çizimleriyle birlikte anlatıldığı geniş bir kitap koleksiyonu da mevcut.

312 eserin sanat ve antika severlerin beğenisine sunulacağı müzayede 13 Kasım 2016 Pazar günü saat 14.00’te Ankara Antikacılık / ANKASANAT galerisinin Birlik Mahallesi’ndeki  müzayede/sergi salonunda  gerçekleşecek.  Müzayedeyi Muhsin Önder  yönetecek.