MUHSİN ÖNDER

                                                        Pdf Katalog>>

ANKASANAT bu kez sıradışı bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Periyodik olarak düzenlediği tematik sergilerle, sanat piyasasına yepyeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen galeri, 9 Şubat-18 Mart 2017 tarihleri arasında Muhsin Önder’in ‘Olumsal İmgeler’ adlı sergisini sanatseverler ile buluşturuyor. Sergi için Türkçe-İngilizce-Fransızca olmak üzere üç farklı dilde hazırlanan özel katalogta, Prof.Dr. Jale Erzen’in yazdığı “Muhsin Önder-Tek ve Çoğul” adlı bir makale ve toplam 63 eser yer alıyor.

1951 tarihinde, Ankara’da dünyaya gelen Muhsin Önder, çocukluk yıllarından beri sanatla iç içe bir yaşam sürdü. Resim, fotoğraf ve müzik gibi sanatın çeşitli kollarına yöneldi. Sahibi olduğu Ankara Antikacılık firması ile 1980 yılından itibaren antika ve sanat piyasasında, 2008 yılından itibaren ise müzayede piyasasında önemli işlere imza attı.

Son yıllarda fotoğraf sanatı üzerinde yoğunlaşan Önder, kurgu ve tasarımı ön plana çıkarmayı amaçlıyor. Doğada olan ve herkesin gördüğü nesneleri fotoğraflamak yerine, bizzat kendisinin tasarladığı objeleri kendi özgün bakış açısıyla fotoğraflamayı tercih ediyor. Paslı bir çivi, bir ağaç kabuğu ya da bir makine parçası fotoğraf makinesinin objektifinde tasarımsal, şiirsel, sürrealist ya da yapısal bir kimlik ediniyor. Sonra sanatçı bu kimliğe yeni kılıflar, yeni ortamlar, yeni kapsamlar hazırlıyor. Fotoğraf bir simya aracı olup bize algısal oyunları sonsuz yorumlar içeren yeni yaşantılar ve heyecanlar sunuyor. Eserlerinde ışığı, tekrar eden birimler üzerinde farklı şekilde kullanarak benzerliklerin sonsuz farklılıklarını ortaya koyuyor; her bir birim ışığı farklı yansıtarak, bir derinlik ya da kabartı geliştiriyor. Önder, fotoğrafa olan tutkusunu “Tasarım ve yaratma heyecanımın sonucunu anında görebileceğim bir yol bulmak istedim; o da fotoğraf oldu” diyerek ifade ediyor.

Sanat çevrelerinde merakla beklenen bu önemli serginin açılış kokteyli  9 Şubat Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.